Home » » Memur Olmak İçin Gerekli Alt ve Üst Yaş Sınırı Kaçtır?

Memur Olmak İçin Gerekli Alt ve Üst Yaş Sınırı Kaçtır?

Written By dewturk on 20 Haziran 2013 Perşembe | 13:36

Memuriyete girişte bazı kadrolara belli bir yaş sınırı konması, memur olabilme hayalini yaşayan birçok adayın önünde engel olarak durmaktadır.

Üst yaş sınırları

B grubu kadrolar

Çift yıllarda yapılan ve direkt Ösym merkezi yerleştirmesiyle ataması yapılan kpss “B” grubu kadrolarında üst yaş sınırı yoktur.

A grubu kadrolar

Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. Genelde iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarının girdiği bu kadrolara, 2011’deki mevzuat değişikliği ile Mühendislik, Fen-Edebiyat, Eğitim, Mimarlık, Eczacılık, İletişim Fakülteleri ile BESYO mezunları da yoğun bir şekilde dahil edilmiştir. Her sene yapılan bu sınavda 35 üst yaş sınırı vardır. Mevzuatta yazılı şekli ise şöyledir:

Mesleğe özel yarışma sınavına tâbi tutulmak suretiyle alman ve 36 ncı maddenin Ortak Hükümler Bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarca yapılacak olan özel yarışma sınavlarına başvurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.

Bazı kurumlar da verilen kadroların niteliğine göre yaş sınırı koyabilmektedirler. Örneğin infaz ve koruma memuru olabilmek için merkezi sınav (KPSS) tarihi itibariyle 30 yaşını bitirmemiş olmak şartı aranır.

Öğretmenlikte yaş sınırı

Öğretmenliğe “ilk defa atanacaklar” bakımından, başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak şartı vardır.

Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında; sözleşmeli öğretmen pozisyonunda hâlen görev yapanlar ile daha önce bu kapsamda; en az bir yıl fiilen görev yaptıktan sonra, mesleki eğitimde başarılı olup da ayrılmış olanların kadrolu öğretmenliğe başvurularında “40 yaşından  gün almamış olmak şartı” aranmaz.

Alt yaş sınırı

Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise, en az 15 yaşını doldurmuş ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almış olmak şartıyla devlet memurluklarına atanabilirler. Kazai rüşt kararının tercih işlemlerinin son günü itibariyle alınmış olması gerekmektedir.
Bu Haberi Paylaş :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Sınav Hocam - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger